Fra store siktspunkter til avsidesliggende strender og fordrende topper, nedenfor er 10 flotte fotturer fra Lofoten i Norge

Lofoten er et flott område for fotturer. Mange av løypene har vidtrekkende sikt over fjell og sjø, og de spenner fra enkle strandturer til bratte, fordrende turer i Lofotens fjell . Moskenesøya kan være en veldig bra base, selv om nesten overalt på øyene er nær en sti. Den Norske Turistforening (DNT) kart kan kjøpes gjennom DNT eller lokalt i Norge.  Været er variabelt så ta med godt tøy og hold et tett øye på værforholdene.

Aurora borealis
Aurora borealis

1. Reinebringen

Utgangspunkt: Reine
Varighet: 2-3 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Kort, men fordrende
Dette synspunktet er en av de største på alle øyene-en bratt rykke til en episk panorama av Reinefjorden og usannsynlig Lofotveggen . Reinebringen er bare 448 meter høy, men turen er egentlig rett opp, noen ganger glatt og fordrende generelle (la god tid til å nyte sikten på toppen). Fra parkeringsplassen like enfor byen mot været Å, E10 går gjennom en tunnel (Ramsvikstunnelen). Den turstien kan bli funnet på den andre siden av tunnelen hvor asfaltert gangsti kobles tilbake til veien. Camping er mulig nær toppen, men området er svært satt og vann er ikke tilgjengelig.

Vakre Lofoten

2. Horseidstranden

Utgangspunkt: Ferge fra Reine til Kjerkfjorden
Varighet: 4 timer tur-retur
Vanskelighetsgrad: Moderat

Start denne turen ved å ta 15 minters Fjordkyss morgen ferge fra Reine til grenda Kjerkfjorden (går fra Reine enten 08:00 eller 10:00 i høysesongen). Ved avstigning, ta til høyre fra kaien og følg skilting til stien. Horseid Beach, en praktfull oppdatering av hvit sand omgitt av høye granitt, er omtrent to timer med gang i hver retning. Pakke en lunsj og sørg for å være tilbake på Kjerkfjorden for retur fergen på 3:15 (45 minter tilbake til Reine via Vindstand).

3. Bunesstranden

Utgangspunkt: Ferge fra Reine til Vindstad
Varighet: 2-3 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Enkel

Turen til Bunesstranden ligner Horseidstranden,bare kortere. Ta morgenfergen  fra Reine til landsbyen Vindstad (25 minter). På Vindstad, følg stien nordvest langs fjorden, over ryggen og ned til stranden. Turen er forholdsvis lett og fin for familier (cirka 1-1½ timer i hver retning, 2-3 timer totalt). Fergen tilbake går fra Vindstad 15:25 (35 minter tilbake til Reine).

4. Munkebuhytten

Utgangspunkt: Sørvågen
Varighet: 5-6 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Moderat til fordrende

Dette mellom-grade Turen starter fra Sørvågen, 1,5 km øst for landsbyen Å og slten av E10, og stiger opp gjennom Lofoten backcountry siste fire sjøer underveis til den slående Munkebuhytten (avbildet ovenfor). Turen tar omtrent 2?-3 timer hver vei med en 450 meter vertikal stigning (noen steder må scrambling men metallbærere er gitt). Munkebu er også brukt som en overnatting basecamp for turer til toppen av Hermannsdalstinden (se nedenfor). Stien begynner fra Lake Sørvågvatet og krysser over en rekke rygger mot hytta. Munkebu er låst og kan ikke åpnes med den normale DNT-nøkkel; den Munkebu nøkkel kan fås Sørvåg Commerce (tel. 76 09 12 15) med et DNT medlemskort .

5. Munkebuhytten til Hermannsdalstinden

Utgangspunkt: Sørvågen
Varighet: 1 dag eller mer (du kan bo på hytta)
Vanskelighetsgrad: Utfordrende

På en høyde på 1029 meter, er Hermannsdalstinden det høyeste fjellet i Vest-Lofoten, og tilbyr mest fantastiske sikten over øyene (andreplassen er Reinebringen). Turen er vanskelig med bratte, eksponerte seksjoner, løst fjell, og potensielt kraftig vind. Fra Munkebu hytte til toppen tar 6-8 timer rundtur raske og erfarne fotturister kan gjøre hele turen fra Sørvågen i en svært lang dag (11-14 timer totalt). Den mest logiske plan, derimot, er å bo på hytta eller leiren og nyte turen til toppen under roligere morgen vær.

6. Værøy

Utgangspunkt: Island of Værøy
Varighet: 4-6 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Moderat

Hvis du ønsker å få veien enfor allfarvei i Lofoten, prøve øya Værøy. Denne fjernkontrollen og underappreciated stykke på Lofoten har forblitt relativt uberørt fordi får det krever en ferge fra Bodø eller Moskenes. En fantastisk tur re kurver langs den nordlige kysten og krysser over til den øde fiskeværet Mostad (10km rundtur). Trailhead starter 300m vest for den gamle flystripa. Værøy er kjent for fugletitting og dramatiske Mount Mostadfjell er hjem for mer å mer enn én million hekkende sjøfugl.

7. Glomtinden

Utgangspunkt: Henningsvær
Varighet: 2 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Lett til moderat

Denne korte og stødig tur opp Glomtinden (419m) slter med fin sikt, inkludert fjellet Vågakallen (943m) satt opp mot havet til sør, og byen Svolvær i øst. Rundturen tar ca 2 timer med en høyde gevinst på 300m. Fra Henningsvær, ta hovedveien nordover og ta til høyre ved E10. Stien starter ved første venstre avkjøring etter at veien treffer sjøen (Rørvikvatnet).

8. Justadtinden

Utgangspunkt: Stamsund
Varighet: 2-4 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Moderat

Dette er en mild, lengre tur (12km rundtur) til en av Vestvågøy høyeste topper på 738m. Fjellene i Vestvågøy er ikke så dramatisk som de på Moskenesøya, men turen til Justadtinden tilbyr et godt valg av Lofoten natur og er en av de enkleste, store visninger på øyene. Tilgang til stien er ca 4 km øst for Leknes på 815 mot Stamsund.

9. Å til Stokkavika

Utgangspunkt: Village of Å
Varighet: 6-8 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Moderat til krevende

Den naturskjønne landsbyen Å er slten av veien på Lofoten-dette er endestasjon for E10. Starter fra vestsiden av landsbyen, krysser fottur i ytterkanten av Moskenesøya med vestlige sikt langs veien. Tillat 6-8 timer for rundtur, som har bratte partier og kan være gjennomvåte. Sørg for å holde et øye med stien som du turen, som er delvis merket.

10. Nusfjord til Nesland

Utgangspunkt: Nusfjord
Varighet: 3-4 timer rundtur
Vanskelighetsgrad: Moderat

Start fra bukten i Nusfjord (en UNESCO World Heritage Site) på Moskenesøya, og følger kyststien sør til Nesland. Rundturen tar ca 3-4 timer med moderat scrambling. Spør i Nusfjord før du legger for kart og mer informasjon.

Nusfjorden
Nusfjorden